Robotstofzuigers voor jouw smart home

Een schoon huis, elke dag weer
Robotstofzuiger bij Smartbright.nl

Een robotstofzuiger is een huisrobot die zelfstandig een ruimte van stof en vuil ontdoet. De meest moderne uitvoeringen werken met sensoren die objecten detecteren en omzeilen en ervoor zorgen dat de robotstofzuiger bijvoorbeeld niet van de trap valt. Raakt de accu van de robotstofzuiger leeg, dan keert de robot zelfstandig terug naar het laadstation om daar meteen op te laden. De eerste robotstofzuiger kwam in 2002 op de markt, nadat daarvoor al een aantal keren een aantal modellen aan het grote publiek getoond was.

Dyson was de eerste die een robotstofzuiger ook echt liet zien, de eerste producent die daadwerkelijk met een robotstofzuiger op de markt kwam is de iRobot, die de Roomba presenteerde. Deze Roomba geldt als de eerste officiële robotstofzuigers. Nog steeds is de robotstofzuiger volop in ontwikkeling en worden de modellen steeds weer verbeterd. Bovendien kunnen de robots steeds beter bepaalde vaardigheden combineren met stofzuigen. Overigens is het niet verstandig je gewone stofzuiger de deur uit te doen, er zijn altijd specifieke plekjes die je zelf nog even na moet zuigen.

Verschillende soorten robotstofzuigers

Er zijn verschillende robotstofzuigers beschikbaar, robots die je onder zou kunnen verdelen in die met een snoer, de draadloze uitvoeringen en de robotstofzuigers die ook kunnen dweilen, vegen of een ruimte kunnen steriliseren. De uitvoeringen met snoer zijn de goedkoopste en meest simpele die op de markt verkrijgbaar zijn. Eigenlijk kun je pas echt spreken van een robotstofzuiger als sprake is van een draadloze uitvoering, die je met een app op je smartphone aan kunt sturen en die zelf terugkeert naar het laadstation als de accu leeg is. Vervolgens pakt hij de route op precies de juiste plek weer op als hij weer over een volle accu beschikt. Deze middenklasse – om het zo maar te zeggen- wordt het meest gebruikt. De derde uitvoering, dat is de robotstofzuiger die kan multitasken, wordt minder vaak gebruikt als de middenklasser. Groot voordeel van alle soorten robotstofzuigers is dat je zelf niet in actie hoeft te komen. Vergis je overigens niet in het geluid als je zelf op de bank ligt televisie te kijken. De robotstofzuiger maakt wel degelijk lawaai, tot wel 60 dB aan toe zelfs. Dat is ietsje minder dan een rustige, gewone stofzuiger. Zet het volume van je TV dus wel iets harder wil je er iets van kunnen volgen, of programmeer je robot zo dat ie eerder of later zijn werk doet. De beste robotstofzuigers? Kies dan voor een robot van de merken iRobot, Philips of Neato.

Beste keuze

Robotstofzuigers van Smartbright.nl

iRobot
Roomba 960

Bekijk product

Goedkope keuze

Robotstofzuigers van Smartbright.nl

iLife V80
Robotstofzuiger

Bekijk product

Uitgebreide keuze

Robotstofzuigers van Smartbright.nl

Blaupunkt
Bluebot XSMART

Bekijk product

Hier dien je op te letten bij het kopen van een robotstofzuiger

Nadat iRobot de eerste uitvoering van de robotstofzuiger op de markt bracht, was het hek van de dam. Allerlei anderen merken bleken ineens ook een dergelijke robot te kunnen produceren. Net zo snel als de onbekende aanbieders echter kwamen, waren ze ook weer weg. Vaste waarden de afgelopen jaren bleken wel de merken iRobot, Dirt Devil, Netao, Xiaomi, Samsung, LG, Miele en Philips. Om er maar een paar te noemen. Als je van plan bent een robotstofzuiger te kopen, moet je goed naar de ruimte kijken die hij zal moeten stofzuigen. Verder selecteer jij de voor jou geschikte robotstofzuiger op basis van zuigkracht, intelligentie, gebruiksgemak, het geproduceerde geluid en uiteraard ook energieverbruik. Om die redenen verschillen de robotstofzuigers ook sterk in prijs. Zo heb je robotstofzuigers die gebruik maken van infrarood sensoren die bepalen waar ze wel en waar ze niet komen, terwijl er ook al robots zijn die beschikken over een camera, een laser, of optische en akoestische sensoren. De wat goedkopere uitvoering zal de ruimte afscheiden met een magnetische strip. Verder spelen de verschillende programma’s die een robot uit kan voeren natuurlijk een rol. Doorgaans gaat het dan om programma’s als auto/normaal, spot reiniging, zigzag/willekeurig, cel voor cel, turbo en langs de randen. In principe is de robotmaaier ooit geïntroduceerd als aanvulling op de reguliere stofzuiger, omdat er altijd specifieke plaatsen blijven waar de robotstofzuiger minder goed bij kan. Je zult versteld staan van wat er aan opties zijn als het om deze robotstofzuigers gaat en hoe groot het aanbod is.

Let overigens op wanneer jij in het bezit bent van huisdieren. Dit is iets wat je echt in gedachten dient te houden bij het aanschaffen van een robotstofzuiger. Niet alle stofzuigers zijn hier namelijk voor bedoeld.

Om het geheel kort op te sommen adviseren wij u dus te letten op de volgende punten;

  • Let op de ruimte die de robotstofzuiger zal moeten gaan bijhouden en welke robot hier het beste bij past.
  • Let op zuigkracht, intelligentie, gebruiksgemak, geluid en energieverbruik.
  • Let op welke programma’s een stofzuiger uit kan voeren.

De voordelen van een robotstofzuiger in huis

Natuurlijk zijn er tal van voordelen te benoemen van de robotstofzuiger bij je thuis. De meest genoemde is het gemak, je hoeft nu zelf immers niet of in elk geval veel minder in actie te komen. Alhoewel; stel je neemt een uitvoering met een dweilfunctie, dan dien je wel steeds zelf de dweil te bevestigen. Helemaal werkloos kom je er niet mee weg dus, want ook de robotstofzuiger zal zijn stof een keer kwijt moeten. Het feit dat jij zelf het werk niet hoeft te doen is echter toch het meest genoemde voordeel van de robotstofzuiger. Ander voordeel is dat je de robotstofzuiger zo vaak aanzet als je wilt- en dat is altijd vaker dan wanneer je zelf aan de slag moet- waardoor vuil minder snel opbouwt dan met een gewone stofzuiger het geval is. Nog een voordeel is dat de meeste robotstofzuigers wel degelijk onder laag meubilair hun werk kunnen doen, plaatsen die je als je zelf met een stofzuiger aan de slag gaat nog wel eens links wilt laten liggen. Verder download je bij vrijwel elke robotstofzuiger een speciale app op je smartphone. Met deze app en dus je smartphone kun je de robotstofzuiger bedienen. Je stelt schema’s in wanneer de stofzuiger zijn werk kan doen en past die weer aan. Je kunt op bepaalde apps zelfs zien welke optie de robotstofzuiger heeft afgelegd. Nadelen? Die zijn er ook, zoals er nadelen zijn bij elk apparaat dat je koopt. Nadelen zijn bijvoorbeeld dat je de ruimte toch enigszins voor moet bereiden en dus niet allerlei kleden op de grond hebt liggen, dat niet alle ondergronden even geschikt zijn voor een robotstofzuiger en dat het kopen van een dergelijke stofzuiger toch wel een investering vraagt. Die investering weegt echter niet op tegen de vrije tijd die je ervoor terug krijgt. Want die tijd is simpelweg onbetaalbaar.

Wanneer wij de voordelen kort opsommen ziet dit er als volgt uit;

  • Een robotstofzuiger levert een stukje gemak op, je hoeft zelf minder te doen in huis.
  • Zelf de vrijheid hebben om de programma’s te bepalen.
  • De meeste stofzuigers komen ook op lastige plekken, bijvoorbeeld onder de bank.
  • Robotstofzuigers kunnen vrijwel altijd worden bediend met een app op de smartphone.

Wat kunnen robotstofzuigers nu allemaal precies?

Robotstofzuigers kunnen heel erg veel in elk geval, dat moge duidelijk zijn. Ze kunnen geheel zelfstandig je woning van stof en vuil ontdoen. Ze kunnen met een speciale app bediend worden en op door jou ingestelde tijden en dagen hun werk doen. Ze kunnen geheel zelfstandig naar het basisstation terugkeren als de accu leeg dreigt te raken en er opgeladen moet worden, om vervolgens zelf de route die nog gezogen moet worden weer op te pakken. Ze ontwijken zelf objecten en meubilair en zorgen er zelf voor dat ze niet van de trap vallen en kunnen vaak ook prima onder laag meubilair zuigen. Je hebt uitvoeringen van de robotstofzuiger die ook kunnen dweilen en vegen of een ruimte kunnen steriliseren. De meer geavanceerde robotstofzuigers kunnen plekken die extra aandacht nodig zijn dat ook daadwerkelijk geven en ze kunnen hun route zigzaggend of willekeurig afleggen. Er zijn robots die een turbo stand hebben en extra snel een ruimte schoon kunnen maken en je hebt ze ook die met een afstandsbediening geleverd kunnen worden. Wat de robots ook kunnen is erg lang werken met een li-ion accu, die je als die echt de beste tijd gehad heeft simpel kunt vervangen. Is de ruimte helemaal schoongemaakt, dan kan de robotstofzuiger ook al geheel zelfstandig terug naar het basisstation om daar uit te rusten en bij te laden voor de volgende sessie, die jij voor hem hebt ingepland. Wat ze kunnen is naar vermogen reinigen, er zijn echter altijd hoekjes bij die je zelf nog even moet doen, terwijl je de meeste robotstofzuigers ook nog moet helpen bij het leeghalen van de stofzak of het stofreservoir. In alle gevallen ontzorgen de robots je op de best denkbare wijze. Met alles wat binnen hun vermogen ligt.

Robotstofzuigers met dweilfunctie

Een robotstofzuiger zuigt de vloer en zorgt er zo voor dat je de reguliere stofzuiger een stuk minder vaak nodig hebt. Maar heb je veel fijnstof op de grond liggen, dan is een robotstofzuiger met dweilfunctie aan te raden. Dit kan betekenen dat er alleen een droge microvezeldoek achter de robot aangaat. Óf de robot bevat een waterreservoir. Deze vul je met een sopje en de robot haalt gelijk een natte doek over de grond. Bedenk wel dat de robot niet heen en weer gaat om hardnekkige vlekken weg te poetsen. De robot gaat dus slechts één keer over dezelfde plek (tenzij anders ingesteld uiteraard) en hardnekkige vlekken zullen dus niet altijd verdwijnen. Wél scheelt het natuurlijk een hoop werk wanneer in ieder geval het overgrote deel van het werk als is gedaan. Overigens horen wij regelmatig dat mensen bij het model dat zij hebben gekocht zelf nog de dweil op de stofzuiger moeten monteren wanneer zij willen dat deze gaat dweilen. Ons advies dus om ook dit mee te nemen in jouw besluit.

Alles lezen over slimme stekkers

Smarten up your knowledge

FAQ – vragen die wij als eens te horen kregen…

Zoals bekend staan wij altijd open voor het ontvangen van vragen van onze lezers. Zo ontvingen wij ook onderstaande vragen omtrent de slimme stekkers. Wellicht staat jouw vraag hier ook al wel tussen? Zo niet, stuur ons dan gerust een bericht!

Is er een maximale afstand voor het bedienen van de verlichting?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is een bridge of gateway altijd nodig?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Bespaar ik echt energie als ik ga voor slimme verlichting?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Op welke manieren kunnen slimme lampen bedient worden?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is het noodzakelijk mij eerst goed in te lezen voordat ik koop?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Heb ik altijd internet nodig om mijn slimme lampen te bedienen?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Welke slimme lampen hebben jullie zelf in huis?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is een slimme lamp noodzakelijk voor elke ruimte in huis?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.