Slimme stekkers voor jouw smart home

Smart plug on, smart plug off
Philips Hue bluetooth

Nee, een rekensom zal de slimme stekker niet voor je oplossen, daar is een ander soort slimheid voor nodig. Wel is het met een slimme stekker mogelijk om de aangesloten apparaten te schakelen en of het verbruik van energie te meten. De slimme stekker maakt andere apparaten die tot op dat moment nog dom zijn, ook slim. Hoe? Je steekt heel simpel de slimme stekker in het stopcontact, waarna de apparaten die je aansluit op deze stekker ook slim zijn.

Ondertussen wordt de markt overspoeld door steeds weer nieuwe en nog betere slimme stekkers van weer een nieuwe aanbieder. Ze komen en ze gaan. De slimme stekker echter, is in de korte tijd dat ie beschikbaar is al onmisbaar geworden. In essentie kunnen alle slimme stekkers hetzelfde, ongeacht het merk. Toch kan er nog best wat prijsverschil bestaan tussen de stekkers. De mogelijkheden worden steeds groter, zo heb je al veel slimme stekkers die je op afstand kunt bedienen.

Beste slimme stekker keuze

Zoals dat gaat met relatief nieuwe producten, is het aantal aanbieders van slimme stekkers ondertussen amper nog te tellen. Slimme stekker van Action? Slimme stekker van Ikea? Ze zijn er en doen gewoon prima dienst: ze maken domme apparaten slim. Dat doen ze door gewoon hun positie in te nemen in het stopcontact, heel veel meer is het niet. Slimme stekkers voor Google Home, slimme stekkers voor Hue, ondertussen zijn de stekkers nog weer slimmer gemaakt waardoor ze specifiek voor een bepaald product of dienst nog beter hun werk kunnen doen. Wat precies de beste slimme stekker is, is dus lastig te zeggen. Het is maar net wat jij ervan verwacht, wat je specifieke wensen zijn en wat je er aan wilt besteden. Toch zijn er wel lijstjes die claimen de beste slimme stekkers gevonden te hebben. Volgens dit lijstje zijn de slimme stekkers van de aanbieders Fibaro, Innr, TP-Link, Philips Hue en Gigaset de beste. Voor wat het waard is. Voor jou kan de slimme stekker van Homekit wel de beste zijn, of die van de Action. Aangeven wat de beste is, is dus niet goed mogelijk. Ook al niet omdat er nog steeds nieuwe aanbieders met weer iets andere slimme stekkers op de markt komen.

Beste keuze

Slimme stekkers bij Smartbright.nl

Fibaro Wall Plug
Type F

Bekijk product

Goedkope keuze

Slimme stekkers bij Smartbright.nl

Wendi
WiFi stopcontact

Bekijk product

Uitgebreide keuze

Slimme stekkers bij Smartbright.nl

Belkin
WeMo Switch

Bekijk product

Let hierop bij het kopen van een smart stekker

Het belangrijkste voor je een slimme stekker gaat kopen is dat je zelf precies weet wat de stekker moet kunnen, waar die door jou speciaal voor gebruikt gaat worden. Ben je handig of niet en kies je dus een stekker die gemakkelijk te installeren is of koop je een slimme stekker alleen op basis van de prijs? Ga jij mee in de hype rondom de slimme stekker Toon van Eneco? Je maakt dus nogal wat afwegingen voor je besluit een slimme stekker te kopen van een bepaalde aanbieder. Sommigen denken daar zoals aan te bevelen is heel lang en goed over na, anderen pakken gewoon de eerste de beste slimme stekker die ze ontdekken. Let bij het kopen van een slimme stekker wel op de afmetingen. Daar zit soms nogal wat verschil in. Je moet zien te voorkomen dat de andere stopcontacten ontoegankelijk worden door de omvang van de slimme stekker. Kies dan liever voor een meer compacte uitvoering. Het is wel handig om voor je de deur uit gaat naar de winkel ook online eens wat recensies tot je te nemen. Die vertellen vaak veel, al moet je de uiterst negatieve en de juichende commentaren wel enigszins filteren. Heel slechte slimme stekkers zijn er tegenwoordig niet meer. Iemand kan – als je een heel negatieve recensie leest- gewoon een wat mindere ervaring hebben gehad met een op zich prima stekker. Frustraties bepalen dan de inhoud van een dergelijke recensie. Hoewel de prijs niet altijd alles zegt over de kwaliteit van een product, is het als volstrekte leek verstandig in het geval van de slimme stekker dan maar voor de stekker van het bekende merk te kiezen. Dan neem je een veilige beslissing, al zijn er anno 2020 echt geen slechte slimme stekkers meer op de markt. Ze kunnen in essentie allemaal hetzelfde.

De voordelen van een slimme stekker in huis

Slimme stekkers hebben je echt veel te bieden. Wat precies ervaar je eigenlijk pas als je ze hebt. Het is het gemak dat het biedt, maar zeker ook een stuk extra veiligheid bijvoorbeeld. Slimme stekkers maken je leven gemakkelijker en zijn vaak erg goed voor je gemoedstoestand. Bovendien besparen ze je tijd en geld. Voorbeeld? Je koffiezetapparaat, de stekker van dit apparaat steek je voortaan niet in een stopcontact maar in de slimme stekker. Op die manier kun jij van afstand het apparaat aanzetten, met behulp van een speciale app op je smartphone. Dit kun je ook doen bij de televisie of elk ander gewenst apparaat. Slimme stekkers kunnen ervoor zorgen dat apparaten nooit langer dan tien minuten aan staan en wat is lekkerder dan ’s ochtends je bed uit stappen en het koffiezetapparaat al te horen pruttelen. Slimme stekkers maken je huis ook veel veiliger. Je hebt altijd apparatuur die je nooit aan moet laten staan, denk bijvoorbeeld aan een strijkijzer of een krultang. Ook nu hoef je niet weer naar huis te rijden, de slimme stekkers schakelen ze wel uit. Belangrijk veiligheidsvoordeel is ook de wat men noemt aanwezigheidssimulaties die je kunt realiseren. Stel je gaat op vakantie. Dan is het doorgaans dag en nacht donker in je huis. Het kan voor inbrekers een uitnodiging zijn om jouw woning eens van binnen te bekijken. Met slimme stekkers laat je op een vooraf ingestelde tijd de verlichting aangaan of schakel je van afstand willekeurig even de lampen in je woonkamer aan. Geheid dat de inbrekers een deurtje verder gaan in de veronderstelling dat er iemand thuis is.

Wat kan ik nu eigenlijk met slimme stekkers?

Wat kan de slimme stekker? Op die vraag is al voor een groot deel antwoord gegeven. Belangrijkste kwaliteit is dat een slimme stekker in staat is om andere apparaten die tot op dat moment dom zijn ook slim te maken. Dat doe je heel simpel door bijvoorbeeld de stekker van je koffiezetapparaat niet in een regulier stopcontact te doen, maar in de slimme stekker te steken. Nu is de koffiezetter slim en bedien je ’m van afstand en zorg je dat de koffie klaar is als jij thuiskomt van je werk, of als je uit bed stapt. Met het feit dat je de apparaten nu op afstand kunt bedienen is het tweede grote voordeel van de slimme stekkers genoemd. Wat je met de slimme stekkers ook kunt doen is het instellen van tijdschema’s. Zo kun je ervoor kiezen dat je koffiezetapparaat op een bepaalde tijd aan gaat. Of neem de televisie van je kinderen op hun slaapkamer. Je weet dat ze graag naar TV kijken, je weet ook dat ze huiswerk moeten maken. Dus laat jij elke middag na een half uur de televisie automatisch uitschakelen met speciale dank aan de slimme stekker. Later zullen je kinderen er je dankbaar voor zijn. Ook handig is dat je de slimme stekker koppelt aan sensoren, bijvoorbeeld aan een bewegingssensor, Ga je er ’s nachts uit om te plassen, dan weet je dat je door de koppeling de verlichting inschakelt. Dit is ook voor buiten handig, als je nog snel even een vuilniszak aan de weg met zetten. Je ziet waar de zak staat en waar de klink van de schuttingdeur nou ook weer zit. Tenslotte: er zijn ook meer dan voldoende slimme stekkers beschikbaar die je in staat stellen het stroomverbruik van de apparaten thuis te laten zien. Zo zie je waar je nog op kunt besparen.

Welke merken smart plugs zijn er op de markt?

Het aantal merken – aanbieders- van slimme stekkers kan met de dag anders zijn. Nog steeds komen er aanbieders met weer een slimme stekker. Je zou het haast wildgroei noemen nu zelfs supermarkten zich aan slimme stekkers wagen, geproduceerd onder hun eigen naam. Ze hebben een plek in de supermarkt gekregen naast de aardappels. Merken die alle stormen overleven zijn er gelukkig ook voldoende. Slimme stekkers voor Apple Homekit, slimme stekkers van HiHome, Innr, Philips, EZVIZ, Eve, Osram en Trust zijn ondertussen vaste waarden geworden en de stekkers van deze merken kun je altijd kopen. Ze zullen altijd hun werk doen. Je hebt de heel goedkope merken, waarvan jij je af moet vragen hoe die stekkers zo goedkoop kunnen zijn. Bij twijfel geef je, mits je budget het toelaat uiteraard, de voorkeur aan de bekendere merken. Want ook deze merken bieden slimme stekkers aan die prima te betalen zijn. Insiders noemen de stekkers van Fibaro de beste, Somfy is ook al zo’n grootheid op het gebied van slimme stekkers, zoals KlikAanKlikUit ook degelijke stekkers levert, net als Elgato en TP-Link. Toon is geen merk overigens, maar is het type van de slimme stekker van Eneco. En ook Toon is een zeer betrouwbare slimme stekker.

Woox Smart Plug bij Smartbright.nl

Uitgelicht: WOOX Smart Plug 16A

De WOOX Smart Plug heeft een automatische uitschakeling mogelijkheid dus je hoeft niet langer te worden afgeleid door stroomuitval thuis. De power-off is goed getimed. Bedien de stroomschakelaar op elk gewenst moment via de APP van de mobiele telefoon. Ook helpt apparaatverbinding je in slaap te vallen. Schakel lichten en andere apparaten uit met één klik, zonder op te staan van het bed. Bovendien, geniet van de AI-spraakbesturing door de Smart Plug te koppelen aan een Google Home- of Alexa-apparaat dus zet je eigen Smart Plug apparaat zelf aan/uit wanneer je maar wil.

Klik hier voor meer informatie!

Alles lezen over slimme stekkers

Smarten up your knowledge

FAQ – vragen die wij als eens te horen kregen…

Zoals bekend staan wij altijd open voor het ontvangen van vragen van onze lezers. Zo ontvingen wij ook onderstaande vragen omtrent de slimme stekkers. Wellicht staat jouw vraag hier ook al wel tussen? Zo niet, stuur ons dan gerust een bericht!

Is er een maximale afstand voor het bedienen van de verlichting?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is een bridge of gateway altijd nodig?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Bespaar ik echt energie als ik ga voor slimme verlichting?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Op welke manieren kunnen slimme lampen bedient worden?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is het noodzakelijk mij eerst goed in te lezen voordat ik koop?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Heb ik altijd internet nodig om mijn slimme lampen te bedienen?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Welke slimme lampen hebben jullie zelf in huis?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is een slimme lamp noodzakelijk voor elke ruimte in huis?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.