Slimme verlichting voor jouw smart home

Licht aan, licht uit zonder iets te hoeven doen
Philips Hue bluetooth

Wil jij gaan beginnen met het creëren van jouw eigen smart home? Dan is slimme verlichting een mooie eerste stap. De benodigdheden zijn eenvoudig en er is niet heel veel technische kennis benodigd om aan de slag te kunnen. Een mooie instap voor iedereen die hier een toekomst in ziet dus!

Zo kun je de slimme lampen simpel en eenvoudig bedienen met jouw smartphone of tablet en kun je, wanneer je dat wilt, in de meeste gevallen zelfs Google Home en vergelijkbare diensten koppelen aan de smart lampen. Heb jij een feestje of wil je een bepaalde sfeer huis realiseren? Één druk op de knop en alles veranderd automatisch!

Maar welke merken zijn er en welke opties hebben deze merken opzich vervolgens weer? Waar moet je op letten als je aan de slag wilt gaan? En hoe kun je dit alles het beste aanpakken? Je leest het allemaal hier op deze pagina en bijbehorende artikelen op Smartbright.nl!

Beste slimme keuzes

Wat voor jou de beste slimme verlichting is, is volledig afhankelijk van de situatie. Factoren zoals je budget, je wensen en de inrichting van je woning spelen een grote rol. Toch zijn er drie producten die we aan kunnen raden als je slimme verlichting in je woning wilt plaatsen. Door de smart verlichting te vergelijken, kun jij bepalen welke verlichting voor jou het meest geschikt is.

Als uitgebreide keuze raden wij de Philips Hue Starterkit aan. De slimme lampen van Philips zijn eenvoudig te installeren. De set bevat drie zuinige ledlampen en komt inclusief een Hue-bridge en Hue-dimmerswitch. Dit product kan je geheel naar wens instellen. Met het grootste gemak creëer je verschillende scènes of stel je een timer in. Je kan de lampen ook bedienen met je stem, doordat je het product kan linken aan Google Assistant, Alexa of Siri. Kwalitatief is deze starterset ontzettend goed.

Als beste keuze is de Starter Kit van Innr zeer geschikt. Deze starterset is goedkoper dan die van Philips Hue. Echter, bevat de set ook één E27-ledlamp minder dan de Starterkit van Philips Hue. Je kan de lampen van Innr dimmen op afstand door middel van een applicatie op je smartphone. Goed om te weten is dat je deze lampen ook aan een Philips Hue bridge kan verbinden. Doordat Innr zoveel verschillende soorten verlichting produceert, kan je de set ook gemakkelijk uitbreiden.

Een goedkope keuze is de Trådfri set met E27 lamp en dimmer. Trådfri is de lijn met slimme verlichting van IKEA. Het merk is goedkoop en omdat de lamp en dimmer al gekoppeld zijn, hoef je de lamp alleen nog in de fitting te draaien. Het enige nadeel van deze lampen is dat je ze niet zomaar aan andere slimme apparaten kunt koppelen.

Uitgebreide keuze

Slimme verlichting bij Smartbright.nl

Philips Hue
Starterspakket

Bekijk product

Goede start keuze

Slimme verlichting bij Smartbright.nl

Smartwares HW1600-2L
Comfort Set Wit

Bekijk product

Beste keuze

Slimme verlichting van Innr bij Smartbright.nl

Innr Starter Kit

Bekijk product

Let hierop bij het kopen van slimme verlichting

Compatibiliteit

Koop je slimme verlichting? Dan is het vooral erg belangrijk dat je goed oplet of de verlichting compatibel is met producten die je eventueel al geïnstalleerd hebt. Heb je een Philips Hue systeem in je woning? Dan zijn alle lampen van Philips Hue en Innr compatibel. Koop je een lamp van een ander merk? Dan is het belangrijk dat je eerst nagaat of de lamp in kwestie compatibel is met Philips Hue. Ook als je een ander systeem gebruikt, zoals Apple Home, is het belangrijk om na te gaan of producten compatibel zijn.

Budget

Het is belangrijk om na te gaan hoeveel jij zelf voor de slimme verlichting over hebt. De producten van Philips Hue staan goed aangeschreven en zijn van hoge kwaliteit, maar zijn ook duurder dan gemiddeld. Bovendien verschillen de prijzen per aanbieder. Wil je de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan lees je je in op Smartbright.nl. Wij zijn immers dé specialist in slimme verlichting.

Gebruiksgemak

Niet alle slimme verlichting is even gemakkelijk te installeren en te gebruiken. Wil jij de lampen kunnen aansturen met je stem of vind je een afstandsbediening al voldoende? Vooral het installatieproces kan per product enorm verschillen. Wie een complete smart home in wilt richten, zal een uitgebreide installatie waarschijnlijk niet schuwen. Wanneer je slechts een lamp in je woonkamer wil bedienen met een applicatie op de smartphone, zit je echter niet op een lange installatie te wachten.

Specificaties

Tot slot is het ook belangrijk om de specificaties van ieder product na te gaan. Past de betreffende lamp in jouw armatuur? Hoe zuinig is de lamp, en kan je deze alleen dimmen of ook van kleur veranderen? Dit zijn allemaal vragen die jij jezelf kan stellen voordat je besluit om tot aanschaf over te gaan. Heb jij bepaalde eisen waar jouw slimme verlichting aan moet voldoen? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met onze specialisten. Doordat wij bekend zijn met het aanbod, kunnen wij je de perfecte lamp aanraden.

De voordelen van slimme lampen in huis

Er zijn diverse redenen om slimme lampen in huis te nemen. Om te beginnen is slimme verlichting gemakkelijk voor jou en medebewoners. Niet langer hoef je in het donker op zoek te gaan naar de lichtschakelaar. In plaats daarvan kan je de smart LED verlichting aanzetten door middel van een applicatie op je smartphone, zelfs al voordat je de woning ingaat. Zit je lekker op de bank en ben je van plan om je favoriete serie of film te starten? Dan hoef je niet langer op te staan om het licht uit te zetten. Met het grootste gemak schakel je de lichten uit of dim je deze. Jouw smart home bedien je door middel van je stem, een afstandsbediening of een applicatie op je smartphone.

Door middel van scenario’s kun je jouw smart home, inclusief je slimme verlichting, helemaal naar wens instellen. Vind je het bijvoorbeeld prettig als de verlichting ‘s ochtends automatisch aanspringt? Dan stel je dit eenvoudig in door middel van een timer. Bovendien stel je de verlichting ook gemakkelijk zo in dat deze uitspringt als je van huis bent. Slimme verlichting kan hierdoor ook een gunstig effect hebben op de maandelijkse energierekening.

Slimme verlichting is in veel gevallen compatibel met allerlei andere apparaten. Het is zelfs mogelijk om slimme verlichting samen te laten werken met de GPS van jouw smartphone. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat de verlichting aangaat zodra je in de buurt komt van je woning. Veel modellen stem je eenvoudig af op andere slimme apparaten, zoals slimme gordijnen en een slimme thermostaat. Zo wordt het mogelijk om uitgebreide processen in huis te automatiseren.

De belangrijkste voordelen van slimme lampen in huis zijn dus:

 • Gemak
 • Energiebesparing
 • Compatibel met andere slimme apparaten

Wat kan ik nu eigenlijk met smart verlichting?

De mogelijkheden met smart verlichting zijn eindeloos. Met de juiste slimme lampen krijg je de volledige controle over de verlichting in huis. Behalve dat je de lampen op afstand uit kunt schakelen, bepaal je ook zelf de helderheid en de kleur van de lampen. Afhankelijk van voor welk systeem je kiest, kun je de slimme verlichting op verschillende manieren bedienen. Zo is veel van de slimme verlichting door middel van spraak te bedienen. De meeste slimme lampen bedien je door middel van een applicatie op de smartphone. Daarnaast heb je bij veel slimme lampen ook de mogelijkheid om ze met een afstandsbediening te bedienen.

Smart home verlichting kan je, zoals eerder al beschreven, ook aan- en uitzetten door middel van een timer. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de lampen volledig aan te passen op je eigen schema. Wil je bijvoorbeeld dat de lampen op werkdagen alleen aanstaan wanneer je zelf thuis bent? Met de juiste slimme lampen stel je dit gemakkelijk in. Het is zelfs mogelijk om de verlichting aan een slimme wekker te verbinden. Wanneer de lampen, net voor de wekker gaat, langzaam aangaan, wordt je over het gemiddeld een stuk prettiger wakker. Net zo gemakkelijk eenvoudig verbind je de verlichting met slimme gordijnen of een slimme thermostaat. Zo stel je bijvoorbeeld eenvoudig in dat de lampen aangaan als je de gordijnen sluit.

Smart verlichting kan je dus voor allerlei verschillende doeleinden gebruiken. Bovendien is er slimme verlichting voor iedere ruimte in huis te verkrijgen. Wil je een complete ruimte verlichten of wil je juist een bepaald object verlichten door middel van een lichtspot? De mogelijkheden met slimme verlichting zijn eindeloos.

Wij van Smartbright.nl raden je aan om een startersset van een merk als Philips of Innr aan te schaffen, zodat je vanzelf bekend raakt met alle mogelijkheden. Vaak duurt het niet lang voordat iemand ervoor kiest om zijn smart home nog verder uit te breiden. Niet alleen is slimme verlichting lekker makkelijk, het voelt ook gewoon goed om je woning met behulp van de smartphone of stem te kunnen bedienen.

Welke merken zijn er op de markt?

Wanneer je slimme verlichting aan wilt schaffen, heb je de keuze uit diverse merken. Ieder merk heeft weer andere eigenschappen. Drie merken die wij onder andere kunnen aanraden, zijn Innr, Philips Hue en Osram.

Innr is een Nederlands merk met een uitgebreid assortiment. Het merk heeft allerlei verschillende soorten slimme verlichting. Het merk werkt met energiezuinige LED-verlichting, waardoor je ook op de energierekening bespaart. De kleur en helderheid kan je eenvoudig aanpassen. Innr verlichting bedien je met de afstandsbediening of met een applicatie op je smartphone.

Ook Philips Hue mogen we niet vergeten om te benoemen. Dit is immers het meest bekende merk op het gebied van slimme verlichting. De lampen van Philips slimme verlichting is al sinds 2012 verkrijgbaar. Toch zijn de lampen zeker niet verouderd, aangezien er nog steeds volop aan de producten van Hue gewerkt wordt. Philips Hue heeft lampen voor vrijwel iedere ruimte in huis. Als je optimaal gebruik wilt maken van de lampen, is het aan te raden om een Hue Bridge aan te sluiten. Dit is echter geen vereiste. Philips Hue heeft zowel een applicatie voor iOS als voor Android. Wie voor Philips Hue kiest, zal wel meer dan gemiddeld kwijt zijn.

Tot slot zijn ook de producten van Osram aan te raden. Osram maakt producten voor vrijwel ieder budget. Belangrijk is dat je bij de producten van Osram goed oplet of ze compatibel zijn met jouw systeem. Dit omdat het merk zowel verlichting produceert die compatibel is met Apple Home als verlichting die compatibel is met Philips Hue. Ook de producten van Osram zijn van zeer hoge kwaliteit.

Welk merk voor jou het meest geschikt is, is vooral afhankelijk van welk systeem je momenteel al gebruikt. Heb je momenteel nog geen smart home producten in huis en heb je ook nog geen plannen om je woning volledig ‘smart’ in te richten? Dan raden we je aan om een startersset aan te schaffen die compatibel is met jouw smartphone.

Dit zijn de meest noemenswaardige merken die slimme verlichting ontwikkelen:

 • Osram
 • Philips Hue
 • Innr
 • Lifx
 • IKEA Trådfri
 • Philips Hue
 • MyStrom
 • WiZ
 • MiPow
 • Trust
 • Nanoleaf

Hoe zit dat met de slimme verlichting van IKEA?

De slimme lampen van IKEA zijn uitstekend voor een ieder die van de voordelen van smart verlichting wilt profiteren, maar liever niet veel besteedt. Het merk smart verlichting van IKEA heet Trådfri. Een groot voordeel van Trådfri is dat je de lampen van het merk eenvoudig installeert. In vergelijking met merken als Philips Hue zijn de mogelijkheden van Trådfri wel erg beperkt. Trådfri heeft een eigen applicatie waarmee je de lampen kunt bedienen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de lampen met de afstandsbediening te bedienen.

De lampen van Trådfri kun je niet buitenshuis bedienen en bovendien kun je ze ook niet aan de GPS van de smartphone verbinden. De lampen zelf ogen iets goedkoper dan die van merken als Innr en Osram. Wie hier genoegen mee neemt en de extra functies niet mist, haalt echter wel zeer betaalbare smart home lampen in huis. Bovendien zijn de lampen kwalitatief dik in orde. Ook heeft IKEA in 2019 aangekondigd dat het bedrijf nog intensiever aan de slag gaat met het ontwikkelen van smart home producten. Naar verwachting zal de slimme verlichting van IKEA in de toekomst dus verder uitgebreid worden.

Alles lezen over slimme verlichting

Smarten up your knowledge

FAQ – vragen die wij als eens te horen kregen…

Zoals bekend staan wij altijd open voor het ontvangen van vragen van onze lezers. Zo ontvingen wij ook onderstaande vragen omtrent de slimme verlichting. Wellicht staat jouw vraag hier ook al wel tussen? Zo niet, stuur ons dan gerust een bericht!

Is er een maximale afstand voor het bedienen van de verlichting?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is een bridge of gateway altijd nodig?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Bespaar ik echt energie als ik ga voor slimme verlichting?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Op welke manieren kunnen slimme lampen bedient worden?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is het noodzakelijk mij eerst goed in te lezen voordat ik koop?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Heb ik altijd internet nodig om mijn slimme lampen te bedienen?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Welke slimme lampen hebben jullie zelf in huis?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

Is een slimme lamp noodzakelijk voor elke ruimte in huis?

Toggle content goes here, click edit button to change this text.