Ja? Ga je een slimme speaker kopen? Verstandige keuze, want slimme speakers hebben nadrukkelijk de toekomst en zullen met de jaren een steeds grotere rol in onze levens gaan spelen. Tijd dus om er mee te beginnen, er aan te gaan wennen. Zoals gesteld is het subjectief wat voor jou de beste slimme speaker is. Voor je dus naar de winkel holt is het zaak even een paar zaken helder voor de geest te halen; wat heb je precies nodig en wat wil je met de slimme speaker? Heb je dat in beeld, dan kun je je echt gaan verdiepen in de beschikbare slimme speakers.
Let hierop bij het kopen van slimme speakers
De verschillen tussen de smart speakers die aangeboden worden, zitten vooral in de kwaliteit van het geluid, de extra diensten die aangeboden worden, het gemak waarmee je werkt met de slimme speaker en zeker ook het design. Je hebt ook nog de keuze uit goedkoop en duur, waarbij goedkoop vooral de basisuitvoering is van de slimme speaker, zonder al te veel extra functionaliteiten dus.
Een slimme speaker kopen betekent dat jij die speaker koopt die je leven echt makkelijker maakt. Die snel en altijd uitvoert wat jij van de speaker verwacht, die altijd perfect werkt en die niet steeds weigert omdat ie je niet begrijpt of niet goed verstaat. Afwegingen die je zelf moet gaan maken. Er zijn overigens slimme speakers speciaal voor in je woonkamer beschikbaar. Aan deze speakers is wat betreft design net even wat meer aandacht besteed. En zo kom jij uiteindelijk onder de streep uit bij de voor jou perfecte slimme speaker. Je zou kunnen overwegen nog even te wachten tot alle speakers ook in de Nederlandse taal beschikbaar zijn. Maar ook dat is helemaal aan jezelf. Bovendien is niet precies te zeggen hoe lang dat nog precies gaat duren.
Voordelen van een slimme speaker in huis
Allemaal leuk en aardig, maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen dan van een slimme speaker in je huis? Hoe wordt je leven dan aangenamer en gemakkelijker? In de eerste plaats kun jij het voortaan prima af zonder radio, want je kunt met de slimme speaker zorgen dat er steeds muziek in je huis klinkt. Je geeft de slimme speaker gewoon opdracht om nummers van je favoriete band, zanger of zangeres op te zoeken op Spotify of iTunes. Hoef jij dat dus zelf niet meer te doen, want de slimme speaker blijkt een meester in het zoeken en vinden van alles wat jij wenst op het gebied van muziek.
Met bovenstaande is ook de verklaring geleverd waarom merken als Harman Kardon en Sonos zich op de markt van de slimme speakers hebben begeven. Er zit om die reden ook veel verschil in de kwaliteit; de Google Nest Mini bijvoorbeeld, kun je wat het geluid betreft vergelijken met je smartphone, die van Sonos en Harman Kardon bieden geluid van het best denkbare niveau.
Met de slimme speaker thuis kom je bovendien heel snel aan informatie. Gewoon een kwestie van vragen. Wil je weten of er files staan op de route naar je werk, dan vraag je dat voor je weggaat aan de speaker, zoals je ook meteen even vraagt naar een alternatieve route. Je vraagt naar het weer en alles waar je al zo lang het antwoord op zoekt.
Je kunt de slimme speakers ook als centrale Hub gebruiken binnen je smart home, waarvan bijvoorbeeld verder de slimme deurbel, de slimme thermostaat en slimme babyfoon deel van uitmaakt. In dat geval neemt de slimme speaker écht een centrale rol in je huishouding in. Heb je een recente televisie? Door een chromecast te koppelen kun je de slimme speaker ook vragen jouw favoriete films, series en fragmenten van YouTube te zoeken.
Wat kan ik nu eigenlijk met de slimme speaker?
Hoewel er wat dat betreft nu al een hoop duidelijk is geworden over de mogelijkheden die een slimme speaker te bieden heeft is het goed toch nog eens op een rijtje te zetten wat de slimme speakers dan precies kunnen. Let wel; uiteraard kan er verschil zitten in wat de slimme speaker van het ene merk wel en dat van een ander merk weer niet kan.
Je stelt de slimme speaker alle mogelijke vragen en maakt ’s morgens gebruik van de ‘goedemorgen-functie’. In dat geval krijg je alle informatie ineens gepresenteerd: de afspraken van die dag, het actuele weer en het actuele nieuws. Je kunt de slimme speaker de verlichting en de thermostaat laten bedienen of je gebruikt de speaker als wekker of als afstandsbediening voor je televisie. Je laat de slimme speaker de streamingdiensten bedienen, koppelt het aan je beveiligingscamera’s, laat ‘m muziek afspelen en stelt een timer in als je aan het koken bent. Dan weet je precies wanneer het eten uit de oven gehaald moet worden. Met de speaker download je recepten, is je agendabeheer geregeld, luister je steeds het actuele nieuws van dat moment zoals je ook steeds actuele verkeersinformatie voorgeschoteld kunt krijgen.
De slimme speaker informeert, wijst je op afspraken en zoekt naar muziek van je favoriete artiest. Eigenlijk doet hij precies wat je partner niet altijd voor je wil doen na een dag hard werken. De slimme speaker is nooit moe en doet altijd wat je van hem vraagt. In essentie is dat het ook: de speaker doet wat jij vraagt en binnen zijn mogelijkheden – en die worden steeds groter- zal hij altijd voldoen aan je vraag, zonder te zuchten, te klagen of te weigeren. En dat zal beslist even wennen zijn.
Welke merken zijn er op de markt?
Het aantal aanbieders van slimme speakers groeit met de dag, zeker als je wereldwijd kijkt. Het heeft er alle schijn van dat er steeds nieuwe producenten die weer een betere slimmere speaker beloven. En precies als je gewag maakt van de komst van een nieuwe aanbieder, is het merk al weer verdwenen.
Alle aanbieders noemen zou een brug te ver gaan. Wie echter regelmatig shopt in de Nederlandse online en offline winkels, die zal zeker stuiten op slimme speakers van de merken Google Nest, Sonos, Amazon, slimme speaker Apple, UE Megablast, JBL, Netgear, Harman Kardon, Demon Home, Archos en Bose. Waarmee we slechts het topje van de ijsberg genoemd hebben. Want in de praktijk zullen er ongetwijfeld nog heel veel meer aanbieders zijn.
Er komen telkens weer zeer exclusieve speakers beschikbaar, zoals ook het aanbod aan de goedkopere versie van de slimme speaker blijft groeien. Gelukkig regelt de consument zelf dat er geen wildgroei ontstaat door bepaalde aanbieders links te laten liggen. Die verdwijnen dus even snel als ze kwamen. Natuurlijke selectie, zo noemen we dat. Zet op een rijtje waaraan jouw slimme speaker moet voldoen, zie je vanzelf welk merk het best in die behoefte kan voorzien. Want dat is waar het om draait.
Wat kan ik met een Google smart speaker
Een Google smart speaker, zoals bijvoorbeeld de Google Nest Mini, doet wat jij hem vraagt. Dat is of antwoord geven op de gestelde vraag of het inschakelen van een slim apparaat. De Nederlands sprekende assistent zoekt muziek voor je uit en laat die horen, hij vertelt je waar de files staan als je op het punt staat met de auto naar je werk te gaan en laat je weten of je gezien de weersverwachtingen je zwembroek mee moet nemen. Je Google Nest smart speaker koppel je aan de slimme thermostaat en al je slimme apparaten zoals bijvoorbeeld de slimme rookmelders, waarvan hij het beheer op zich zal nemen, zoals het ook je wekker is. Ga je koken? Dan download je via de smart speaker een recept en stel je met je speaker een timer in. Zo weet je precies wanneer je eten klaar is. Uiteraard koppel je de speaker ook met je slimme verlichting. Hoef jij je bed ook niet uit als je vergeten bent de lichten uit te doen. Doet de speaker namelijk wel voor je. Door de speaker kom jij achter de geboorte- en sterfdatum van bekende mensen, zoals geen vraag meer onbeantwoord blijft. Je stelt ze voortaan allemaal aan je steun en toeverlaat: de Google smart speaker.