Tips voor het op afstand gebruiken van je videodeurbel
Hij wordt steeds populairder in Nederland: de videodeurbel. Kijk maar eens goed rond in je eigen wijk en andere wijken waar je komt, en het zal je opvallen dat je er tegenwoordig best veel ziet hangen bij voordeuren en soms ook achteringangen. Videodeurbellen kunnen dienen als beveiligingscamera, maar zijn vooral ook gewoon erg handig om op afstand te kunnen communiceren met degene die voor je deur staat. Maar hoe profiteer je nu optimaal van je videodeurbel? We geven een aantal tips voor het op afstand gebruiken van je videodeurbel.
Goed mobiel internet is belangrijk
Het idee van een videodeurbel die je op afstand kunt bedienen, is dat je ook daadwerkelijk altijd die mogelijkheid hebt. Dus niet alleen als je ergens met een wifi-netwerk verbonden bent met je smartphone. Je kunt immers niet voorspellen wanneer er mensen gaan aanbellen. Daarom is het ook belangrijk om jezelf te verzekeren van goed mobiel internet. Verschillende aanbieders kunnen van verschillende netwerken gebruikmaken, en het is zaak om een te kiezen voor een aanbieder die een goede dekking kan bieden op de plekken waar jij het meest bent. Kies dus niet de eerste de beste sim only aanbieder, maar doe wat onderzoek naar het netwerk in kwestie en de lokale dekking daarvan.
Neem een abonnement
Het is niet ongebruikelijk dat je bij een videodeurbel een abonnement nodig hebt om beelden te kunnen bewaren. Nu vraag je je wellicht af waarom je dat zou willen, maar in de praktijk maakt of breekt deze optie het plezier dat je van je videodeurbel hebt. Je ziet het immers niet altijd direct als er een bewegingsmelding (later meer daarover) is of er aangebeld wordt, omdat je niet altijd aandacht besteedt aan je smartphone of erbij in de buurt bent. Zonder abonnement kun je dan niet meer zien wie er voor je deur gestaan heeft, omdat je alleen live kunt kijken. En dat is toch wel erg jammer!
Bewegingsmeldingen instellen (en beperken)
Als je echt optimaal wilt profiteren van je videodeurbel, is het verstandig om bewegingsmeldingen in te stellen. Je krijgt dan een bericht wanneer er iemand in de buurt van je deurbel komt. Zo kun je live meekijken, maar met een abonnement kun je dus ook terugzien of bijvoorbeeld de postbode voorbij is gekomen. Wel is het belangrijk om de detectiezone van je videodeurbel te beperken tot een gebied dat ook daadwerkelijk vlak bij je deurbel is, want anders krijg je ook meldingen als er iemand op de stoep voorbij loopt, en dat is zowel voor jouzelf irritant als invasief voor anderen. Sterker nog: je bent verplicht om deze zone te beperken zodat je niet de openbare weg filmt.
Houd er wel rekening mee dat je videodeurbel kwetsbaar is. Niet per se voor de weersomstandigheden, want daar is hij in principe op voorbereid. Maar het is een interessant apparaat aan de buitenkant van je huis dat relatief gemakkelijk gestolen kan worden, hoewel de dief dan mogelijk wel op beeld staat. Desalniettemin is het verstandig om je smart home inclusief je videodeurbel adequaat te verzekeren. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen ben je, mits je verzekerd bent voor een representatieve waarde, gedekt tegen diefstal van je slimme deurbel. Dit hoort bij de inboedel- en opstalverzekering, twee verzekeringen die bij een eigen huis onmisbaar zijn.