Waar rekening mee houden bij het kopen van slimme verlichting?
Ben jij van plan om over te gaan op slimme verlichting in plaats van de reguliere lampen? Ben jij geïnteresseerd in het slimmer maken van jouw huis? Dan ben jij bij Smartbright.nl helemaal aan het juiste adres. In deze blog lichten wij graag meerdere aspecten van slimme verlichting aan jou toe. Waar dien jij nu precies rekening mee te houden bij het kopen van slimme verlichting? Dat is de vraag die wij jou graag beantwoorden. Zo weet jij precies waar je op dient te letten bij het aanschaffen van slimme verlichting en heb je direct duidelijkheid in de mogelijkheid die er zijn. Wel zo makkelijk toch!? In deze blog bespreken wij de volgende punten;
> De voordelen van slimme verlichting
> De nadelen van slimme verlichting
> Waar op letten bij het kopen van slimme verlichting
> Bestaande lampen slim maken? Dat doe je zo.
Wat is slimme verlichting?
Naar alle waarschijnlijkheid weet jij al enigszins wat slimme verlichting precies is en wat het inhoudt. De productsoort is immers enorm aan het toenemen in populariteit en is ten opzichte van de reguliere verlichting bezig met een heuze opmars. Toch vertellen wij graag nog even wat slimme verlichting nu precies is. Slimme verlichting zijn lampen die stand-alone in een bestaande fitting kunnen worden toegepast en die zelf continu in verbinding staan met elkaar en met je smartphone, met of zonder een hub. Deze lampen kunnen op afstand bediend worden, kunnen gedimd worden en kunnen in veel gevallen ook in een gewenste kleur gezet worden. Daarnaast is het bij veel van deze slimme lampen mogelijk om de lampen de besturen via je stem. Door een product zoals bijvoorbeeld de Google Nest Mini in huis neer te zetten kun jij commando's uitdelen die vervolgens daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zeg jij "Hey Google, zet het licht aan". Dan gaat de verlichting aan. Wie wil dat nou niet!?
Voordelen van slimme verlichting
Waarom ook jij slimme verlichting zou moeten aanschaffen? Daar zijn talloze redenen voor. Tóch hebben wij getracht er een aantal duidelijk voor je op te sommen;
> Slimme verlichting is één en al gemak. Niet meer op hoeven staan om de verlichting aan te zetten is hierbij een mooi voorbeeld.
> Vergeet jij nog weleens de lichten uit te zetten wanneer jij naar bed gaat? Met de timers en settings voor slimme verlichting voorkom je dat de lichten aan blijven staan en kun je dus flink geld besparen op de energierekening.
> De kleuren van de verlichting veranderen bij een feestje of een romantische sfeer bij het etentje? Geen enkel probleem bij slimme verlichting. Simpelweg even de app erbij pakken en instellen maar!
Nadelen van slimme verlichting
Uiteraard heeft ook slimme verlichting, zoals elk ander product, zijn nadelen. Om jou ook hier gemakkelijk inzicht in te geven hebben wij er hiervan een aantal opgesomd;
> Er moet altijd een internetverbinding zijn om de slimme verlichting te laten werken. Heb jij een slecht Wi-Fi signaal in huis? Dan wil dit nog weleens voor haperingen zorgen. Valt het internet helemaal weg? Dan is het niet meer mogelijk om de slimme lampen op afstand te bedienen. Uiteraard kun je dan wel terug naar de oldskool-manier en de lichtschakelaars gebruiken.
> Een slimme lamp dient altijd te worden voorzien van stroomtoevoer. De lichtschakelaar dient dus altijd op 'aan' te staan. Druk je per ongeluk toch op het lichtknopje? Dan stopt de slimme verlichting voor een korte periode (lees misschien één minuut) met werken. Dit zal iets zijn dat vooral in het begin vaker zal gebeuren uit automatisme en gewenning.
> Alhoewel het verschil steeds minder begint te worden is een slimme lamp toch net iets duurder dan een normale lamp. Logisch ook, je krijgt er immers enorm veel gemak voor terug.
Let hier op bij het kopen van slimme verlichting
Niet iedereen koopt elke dag een lamp, laat staan slimme verlichting. Om jou hier alvast een eind mee op weg te helpen hebben onze specialisten, van Smartbright.nl, een en ander aan tips en punten om rekening mee te houden voor jou op een rijte gezet. Bij het kopen van een lamp is het zaak rekening te houden met een aantal punten;
1. Welke vorm moet de lamp hebben?
2. Moet de lamp dienen als functionele verlichting of als sfeerverlichting?
3. Welke fitting moet de lamp hebben?
4. Welke kleuren moet de lamp hebben?
5. Welke merken zijn er in deze slimme verlichting?
6. Moeten de lampen samen werken met de rest van het huis?
1. De vorm van de lamp
Misschien ietwat voor de hand liggend, maar de vorm van de lamp die jij wilt gaan aanschaffen is van cruciaal belang. Los van de look en feel die de vorm van de lamp vormt. Is de vorm, en vooral de afmetingen, van grote waarde. Wanneer de lamp namelijk een verkeerde vorm heeft of afmetingen die te groot zijn zal de lamp niet passen in de situatie waar jij deze voor ogen zag. Bij Smartbright.nl maken wij onderscheid in meerdere vormen van lampen. Een greep hieruit zijn bijvoorbeeld (ook afgebeeld op bovenstaande afbeelding);
> Peer (Classic)
> Kaars
> Globe
> Edison / Rustika
> Spot
2. Moet de lamp dienen als functionele verlichting of sfeerverlichting?
Niet elke lamp moet slechts veel licht geven, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. Zo is het in een keuken bijvoorbeeld in de meeste gevallen belangrijk dat er veel en goed licht ontstaat, maar is het boven de eettafel in veel gevallen wenselijk dat de verlichting vooral een bepaald sfeerbeeld oplevert. Wat is in jouw geval het doel van de lamp? Denk hier voordat je overgaat tot koop goed over na. Wil jij bijvoorbeeld voor goede harde verlichting gaan? Kijk dan eens bij de smart LED-lampen. Wil jij gaan voor sfeer? Kijk dan eens bij onze smart filament lampen.
3. De fitting van de lamp
Een ander belangrijk onderdeel om rekening mee te houden is de fitting. De fitting is het stuk van de lamp dat de verbinding legt tussen jouw armatuur en daadwerkelijke lamp. Zonder een werkende fitting van de juiste vorm en maat zal de lamp in geen mogelijkheid gaan branden. Hou hier dus goed rekening mee. Bij Smartbright.nl maken wij onderscheid tussen fittingen in bijvoorbeeld de volgende vormen (ook de zien op bovenstaande afbeelding);
> Fitting E27
> Fitting GU10
> Fitting E14
> Fitting B22
4. Welke kleuren moet de lamp hebben?
Eén van de voordelen van slimme verlichting ten opzichte van 'normale' verlichting is dat de kleur vaak helemaal naar wens in te stellen is. Maar wist jij dat dit niet bij alle vormen slimme verlichting mogelijk is? Het instellen van jouw favoriete kleur is enkel mogelijk bij de lampen die deze kleurenmogelijkheid hebben. Naast deze slimme kleurenlampen zijn er ook vele lampen die bijvoorbeeld alleen koud wit, warm wit of een combinatie van eerder genoemde als mogelijkheid hebben.
5 .Welke merken zijn er in deze slimme verlichting?
De markt in smart home producten is er één die vol in ontwikkeling en bloei staat. Elke maand zijn er nieuwe ontdekkingen, uitbreidingen en trends. In zo een markt zijn er naast een aantal vaste grote merken ook veel nieuwe merken die proberen zich in de strijd op deze markt te mengen. De één lukt dit beter dan de ander. Hou bij het kopen van jouw slimme verlichting dus rekening met welke merken er wél goede recensies hebben en welke een stuk mindere. Bij Smartbright.nl bieden wij enkel de goede merken aan. Jij kunt bij ons dus rekenen op kwaliteit.
6. Moeten de lampen samenwerken met de rest van het huis?
Naast de wat meer zichtbare dingen zoals stijl, vorm, sfeer en dergelijken is het ook enorm van belang om te kijken wat de slimme lampen precies kunnen qua techniek. Wil jij de lampen bijvoorbeeld in jouw netwerk hangen en samen laten werken met andere apparaten in jouw smart home? Dan is het van enorm belang dat de lampen de juiste protocollen en platforms gebruiken. Zou jij hier graag meer over willen lezen? Dan lees je hier meer over smart home en de werking hiervan.
Bestaande lampen slim maken? Dat kan ook!
Heb jij in huis al verschillende lampen staan en wil jij deze lampen slim maken? Zitten deze lampen met een stekker in het stopcontact? Dan kan dit met gemak! Door gebruik te maken van de slimme stekkers van Smartbright.nl maak jij ook van deze 'domme lampen' binnen een handomdraai slimme lampen. De slimme stekkers zijn beschikbaar in verschillende vormen en van verschillende merken. Bij Smartbright.nl zijn wij onder andere dealer van slimme stekkers van Hama, Hombli en Alecto. Overigens zijn er niet enkel slimme stekkers voor binnen, maar ook slimme stekkers voor buiten. Naast het gebruik van een slimme stekker is het ook mogelijk om gebruik te maken van een slimme fitting. In dit geval is dit het stopcontact of de lamp hetgeen dat 'slim' is, maar de fitting waar jij de lamp indraait. Heb jij hierover vragen? Stel deze vragen dan gerust aan één van onze specialisten!
Onze tip: de slimme lampen van Nedis
Sluit de Nedis® SmartLife producten direct aan op een Wi-Fi netwerk zonder het gebruik van een hub. Na het uitpakken van jouw gloednieuwe smart item is het product direct draadloos te verbinden met je bestaande Wi-Fi netwerk en is het klaar voor gebruik. Het enige dat je eigenlijk nodig hebt is het Wi-Fi wachtwoord! Je hoeft dus geen volledige startkit, hub, gateway of bridge te hebben. Ga aan de slag met slechts één product, de gratis app en verken vanaf dat punt het slimme leven. Bedien alle producten met de Nedis® SmartLife App. Gebruik stembesturing nadat je ze hebt verbonden met Amazon Alexa of Google Home of stel automatiseringen i.c.m. andere producten / diensten in door IFTTT. De Nedis® SmartLife App geeft je volledige controle over jouw smart producten. Maak scènes om geautomatiseerde acties in te stellen of bedien en beheer elk smart product afzonderlijk. Met een internetverbinding is een Smart Home via een smartphone te bedienen met de app of middels spraak - thuis of ergens anders.
Klik hier voor alle Nedis lampen bij Smartbright.nl!
Krijg jij geen genoeg van het lezen over slimme verlichting?
Eerder schreven wij bij Smartbright.nl al verschillende blogs over slimme verlichting. Wellicht dat jij ook deze blogs interessant vind om te lezen? Zie hieronder;
> Introductie: De slimme verlichting van Marmitek
> Introductie: Smart plafondlampen van Nedis
> Introductie: Smart LED Filament lampen van Nedis